UIT HET HOOFD #2: WIVINA DEMEESTER EN PIERRE MERTENS OVER DE POLITIEK VAN HET ZORGEN

27 oktober 2020

Dit is het tweede gesprek van “Uit het hoofd”, een gesprekkenreeks met experts in een bepaald thema dat ook belangrijk is voor Child-Help vzw.

Het tweede gesprek gaat over de politiek van het zorgen. Vandaag is 25 oktober 2020,  de werelddag voor spina bifida en hydrocephalus. Het gesprek vandaag brengt ons eigenlijk naar de oorsprong van de projecten van Child-Help.

Wivina Demeester, geboren in Aalst in 1943, is een bijzondere politica voor de CD&V. Tijdens haar lange politieke carrière was ze gemeenteraadslid, parlementslid, zowel federaal en Vlaams, alsook staatssecretaris en minister. De focus van haar bevoegdheden lagen vaak op gezondheidszorg. Als staatssecretaris voor Volksgezondheid en Gehandicaptenbeleid (1985 - 1987) creëerde ze een budgetlijn om Vlaamse expertise in zorg van mensen met een handicap ter beschikking te stellen van het Zuiden. Met dit budget heeft de Vlaamse vereniging voor spina bifida een eerste project in Afrika gerealiseerd wat de voorloper werd van Child-Help. Als moeder van Steven, geboren met het syndroom van Down werd ze een voorvechter voor betere zorg voor personen met een handicap in Vlaanderen. Ze richtte Monnikenheide op, een thuis voor personen met een verstandelijke handicap. Wivina De Meester heeft een bijzondere interesse (en bijdrage) aan architectuur en kunst. Zo installeerde ze de eerste Vlaamse Bouwmeester, Bob van Reeth. Ze wordt ook gezien als de wegbereider voor vrouwen in de politiek zoals Marianne Thyssen en Inge Vervotte.

Pierre Mertens (Antwerpen °1953) is beeldend kunstenaar, groepstherapeut en activist voor de rechten van mensen met een handicap. Zijn oudste dochter Liesje, geboren in 1978, had Spina Bifida en Hydrocefalie. Daarom richtte hij de Vlaamse vereniging voor Spina Bifida en Hydrocefalie op, omdat toen, meer dan 40 jaar geleden, zowat alles misliep in de zorg voor zijn kind. Later werd hij voorzitter van de wereldorganisatie van personen met Spina Bifida en Hydrocefalie. Hij richtte later ook Child-Help op, een NGO die zich inzet voor kinderen met een aangeboren handicap in ontwikkelingslanden. Hij schreef ook drie boeken over handicap en maatschappij die in meerdere talen vertaald werden. Lotgenoot als ouders van een kind met een handicap, kunstliefhebber, ontwikkelingssamenwerking, persoonlijk activisme bracht Wivina Demeester in contact met Pierre Mertens.

Informatie over Child-Help vzw op www.child-help.be  of www.facebook.com/childhelpbe. Het gesprek werd opgenomen door Weta, je kan hen vinden op http://weareweta.eu/ De muziek is van Joris Vanvinckenroye, componist en contrabassist, zeker te ontdekken bij Basta, Flairck of Troissoeur. Troissoeur is, in deze moeilijke culturele tijden, bezig aan een reünietoernee. Meer informatie op www.clustermusic.be/groepen/zus/profiel/nl Lieven Bauwens deed de productie en samenstelling van het gesprek.

Beluister de podcast op https://anchor.fm/child-help 

HOE KAN JIJ HELPEN?

Steun Child-Help en geef kinderen met een aangeboren handicap in ontwikkelingslanden een eerlijke start.

CHILD-HELP OP SOCIAL MEDIA